Historiikki

Tammisaaren torin kupeessa Helene Schjerfbeckin kadun varrella sijaitsee Suomen vanhin elokuvateattereista. Elokuvateatteri Bio Forum toimii Tammisaaren keskustassa, kaupungin sydämessä. Vanha keskusta levittäytyy Barckenin niemelle ja on puinen, mutta teatteri on pienessä jugend-tyylisessä kivirakennuksessa puutalojen ympäröimänä. Aivan naapurissa on mm. kävelykatu, kivikirkko, kahviloita ja satama ravintoloineen. Elokuvateatteri elävöittää vanhaa kaupunkia ja tarjoaa nykyajan eläviä kuvia idyllisessä ympäristössä.

Bio Forum on Suomen vanhin yhä toiminnassa oleva elokuvateatteri. Se perustettiin 7.12.1912 ja teatteri kantoi silloin nimeä Ekenäs Nya Biograf - Teater. Teatterin rakennuttaja oli tammisaarelainen Bernt Sjöblom ja elokuvateatterin vuokraaja oli Erik Rafael Nordlin Salosta. Aikana jolloin Bio Forum rakennettiin, Tammisaaressa ei ollut vielä sähköjä. Teatterissa oli puulämmitys ja ulkokäymälä. Elokuvat olivat mustavalkoisia mykkäfilmejä ja musiikista vastasi palkattu pianonsoittaja. Istuimet olivat puupenkkejä. Sisustus säilyi ennallaan aina kolmekymmentä luvun lopulle saakka sellaisenaan. Teatterin avajaisnäytöksenä 7.12.1912 oli elokuva nimeltä Monte Carlos hemlighet. Uutta elokuvateatteria mainostettiin paikallisessa Västra Nyland -lehdessä näyttävästi. Olihan suuren maailman hupi saapunut pieneen rannikkokaupunkiin!


Halosen perheen omistuksessa Bio Forum on ollut vuodesta 1943 lähtien. Perheen vanhemmat olivat kuitenkin aloittaneet elokuvatoiminnan kaupungissa jo vuonna 1938 toisissa tiloissa. Vuodesta 1949 perheen äiti Mirja hoiti yksin poikiensa kanssa omistamaansa Bio Forumia vuoteen 1996. Jo toisen maailman sodan tienoilla elokuvateatteri ja koko ala koki "modernisoinnin". Elokuvat 1940-luvulla alkoivat vähitellen olla värillisiä, ääni kuului tietenkin kuvaan ja elokuvat alkoivat kuvata elämää laajemmin, ja erilaisia elokuvatyyppejä syntyi. Sotien jälkeen alkoi elokuvien tarjonta kasvaa: esitettiin villin lännen kuvia, rikoskuvia, sotafilmejä ja musikaaleja. Eurooppalaiset elokuvat olivat suosituimpia vielä pitkään sodan jälkeen kunnes amerikkalaiset syrjäyttivät suosiollaan hiljalleen eurooppalaiset. Bio Forumissa on näytetty tuhansia elokuvia, joista monet ovat todellisia klassikoita: Sumujen silta, Tuulen viemää, Citizen Kane, Kwai-joen silta, Alaston satama, Laulavat sadepisarat ja uusimmista Titanic, Harry Potter, Taru sormusten herrasta sekä James Bond -elokuvat.


Elokuvateatterin sisustus on muuttunut vuosikymmenten aikana, mutta vanhan ajan henki on kuitenkin haluttu säilyttää teatterissa pakollistenkin korjausten tapahtuessa. Valkokankaan verhot tulivat muotiin 1950-luvulla ja ne hankittiin, kun valkokangas laajennettiin niin kutsuttuun CinemaScope- laajuuteen. Elokuvat näytettiin tästä lähtien laajakangasversioina. Kangas tilattiin tilaustyönä Ranskasta ja Bio Forum oli Suomen 11:sta elokuvateatteri laajalla kankaalla vuonna 1955. Verhot on säilytetty teatterissa siitä asti. Sodan jälkeisen muodin mukaan vanhaa teatterirakennusta suunniteltiin purettavaksi uuden laatikkomaisen rakennuksen tieltä. Onneksi ajan hengen vastaisesti vanha rakennus säilyi kaupunkikuvassa. Elokuvateatterin omisti lopulta vain kolme Halosten veljestä vuoteen 2000 asti, jolloin sen otti hoitaakseen yksi veljeksistä. Esa Halosen hallinnassa teatteri on kokemassa uutta kukoistusta johdonmukaisen toiminnan ja kehittämistyön myötä. Elokuvateatterin toiminnan siirtyminen yhden käsiin on siis ollut etu. Elokuvien katsominen on taas kaiken kansan huvia ja saanut näkyvän paikan suomalaisessa kulttuurissa. Halosten veljeksille myönnettiin vuonna 1999 kaupungin kulttuuripalkinto pitkäjänteisestä työstä teatterin parissa. Palkinto kannustaa jatkamaan alalla. Elokuvateatteri on ansaitusti saanut paikan tammisaarelaisten sydämessä.


Nykyään teatterista on pehmustetut nojatuolit ja äänentoistolaitteisto on kuusikanavainen stereoääni Dolby-digitaali sekä DTS-järjestelmä, joka on myös kuusikanavainen stereoääni. Teatterissa on myös DolbySR-ääni. Salissa on vain 104 paikkaa ja on teatterina pienehkö. Uudessa laajennusosassa vuodelta 1980 on kassa ja wc-tilat. Vanhassa osassa oli vain pieni odotustila asiakkaille ja pieni kassa, joka toimii nyt varastona. Omistaja Esa Halonen on omistanut elämänsä elokuville ja jatkaa elokuvien näyttämistä Tammisaaressa. Hän on työskennellyt yli 45 vuotta alalla ja rakkaus elokuviin jatkuu.


Tänä päivänä teatterin elokuvatoiminta on monipuolista. Näytöksiä on yleisölle joka päivä ja samana päivänä saattaa pyöriä useampikin eri elokuva. Lasten-, koulu- ja nuorisoelokuvia on tarjolla. Ruotsalaisia elokuvia näytetään paljon erityisesti suuren ruotsinkielisen väestön iloksi. Vaikkakin elokuvateatteri on iältään vanha, se seuraa aikaansa. Uusimmat elokuvat ovat nähtävänä nopeasti useiden elokuvakopioiden ansiosta ja vanhempiakin klassikoita näytetään uudestaan. Jopa yksityisnäytökset ovat mahdollisia. Tervetuloa katsomaan nykyajan eläviä kuvia idylliseen vanhaan Bio Forumiin!


Bio Forum is one of the oldest cinemas in Finland. The theater is situated in the old city center in Tammisaari. The movie theater is grounded in 7.12.1912. At that time the pictures were silent and the music was played by a pianist. Today the cinema is a modern picture theater with up-to-date soundsystems.

The family Halonen has taken care of the cinema since 1943 and is still owned by the youngest son Esa Halonen. He has been in the business allready over 45 years. The family has been awarded a prize for their efforts in the business by the city of Tammisaari.

Pictures are shown in the cinema almost every day and sometimes even a few pictures in a day. The theater is an important part of the city life. Welcome to Bio Forum!